Translate

Kilka słów o mnie

Kilka Słów o Mnie:
Zakładając tego bloga chciałem pokazać swój punkt widzenia ale przede wszystkim mam gdzie przelać swoje odczucia oraz przemyślenia i taki był początkowy zamysł. Ale stwierdziłem że upublicznienie może komuś się przyda.
Jeśli kogoś uraziło lub nie zgadza się z tym co napisałem nie musi tego czytać, jeśli ktoś trzyma się tego co mu znane i boi się nowego nie będę stał na przeszkodzie ani nie mam zamiaru do niczego namawiać ani przekonywać. Mimo wszystko zapraszam do zapoznania się z tym co napisałem na pewno każdy znajdzie coś dla siebie co może pomoże lub zmieni dotychczasowe postrzeganie.

Wiedza

Większość ludzi mówi ja to wszystko już wiem!! Tak naprawdę nie wystarczy wiedzieć, żeby to miało sens trzeba dążyć do tego i wdrażać to w życie. Bo jak można tyle wiedzieć i przechodzić obok tego wszystkiego tak obojętnie z ignorancją. Mądrość to tak naprawdę nie to co wiesz, ale to co robisz z tym co wiesz

Jak zrobić syrop mniszkowy bez rafinowanego cukru?

Moja przygoda z zielarstwem zaczęła się już dawno temu i każdego dnia uczę się nowych rzeczy. W wielu przepisach na miód mniszkowy pojawia się cukier. Właśnie… cukier. Rafinowany cukier to trucizna i nie rozumiem jak osobie chorej, która przede wszystkim powinna ograniczyć spożycie cukru daje się cukrowy syrop?


miód mniszkowy bez cukru dla dzieci

Po co truć się w chorobie cukrem i bezwartościowym syropem?

Kolejną wątpliwością jest długość gotowania takiego klejącego specyfiku, toż to zanim cukier się rozpuści wszystkie właściwości mniszka szlag trafi. Już w tamtym roku zaczęłam eksperymentować z miodem i robieniem miodów ziołowych, muszę powiedzieć, że wychodzą wspaniale. To raz, a kolejna sprawa jest taka, że zajmują ułamek sekundy w porównaniu z czasochłonnym robieniem pseudo leku z cukru.  Ziołowe miody przechowują się bez problemu, dlatego co nam stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać połączenie wspaniałego działania miodu i ziół i zrobić miód mniszkowy? Nic. Podobnie jak zrobienie piwa mniszkowego, które jeśli przerwiemy jego fermentacje w trzecim dniu bez problemu możemy podawać jako lemoniadę dzieciakom.

Miód mniszkowy – dziecinnie prosty przepis

miód mniszkowy bez cukru dla dzieci
Taki miód mniszkowy możemy użyć w celu wzmacniania organizmu przy osłabieniu, czy też podczas przeziębienia. Co więcej, kwiaty mniszka mają silne działanie przeciwzapalne. W związku z czym skorzystajmy z tego.
Potrzebujesz:
  • Kwiatów mniszka, całych z płatkami i szypułką
  • Lokalnego miodu
  • 2cm nieobranego korzenia imbiru (opcjonalnie )
  • Otartą skórkę z cytryny
  • Sok z połowy cytryny
Kwiaty mniszka rozkładamy na papierze, aby przeschły, najlepiej na kilka godzin, dodatkowo pozbędziemy się w ten sposób niechcianych lokatorów mlecza.
Do słoika dodajemy kwiaty mniszka, skórkę i sok cytrynowy, poszatkowany korzeń imbiru (im więcej go damy tym syrop będzie pikantniejszy). Zalewamy miodem.
miód mniszkowy bez cukru
Ile tych składników? To proste nic nie ma pływać ani wystawać ponad powierzchnię miodu. Miód ma całkowicie pokryć wszystkie składniki.  Taki miód starajmy się choć raz dziennie wstrząsnąć, pilnując, aby wszystko po wymieszaniu nadal było pod miodem. Po 3 tygodniach przecedzamy nasz miód mniszkowy przez sitko i przekładamy w ciemne miejsce, ewentualnie zostawiamy w środku wszystkie dobrodziejstwa.
Proste nieprawdaż ? I bez cukru. W końcu pokolenia przed nami do osładzania używały innych rzeczy i dawały sobie s tym nieźle radę!

Miód kontra cukier rafinowany

W książce Bee Products: Properties, Application5s, and Apitherapy (2013) Mizrahi i Lensky  jest cała tabelka porównująca cukier i miód:
Wpływ na zdrowie

Miód: Cukier:
Lekkie działanie antybiotyczneWspomaga leczenie gardłaWspomaga leczenie biegunekŚwietnie leczy rany z poparzeń Nic

Zawartość wody
Miód: Cukier:
20% 1%

Zawartość kalorii na 100 g
Miód: Cukier:
304 375

Rodzaj cukru
Miód: Cukier:
13 rodzajów w tym fruktoza 40%,  glukoza 33%, i 11 innych cukrów w ilości 5% Jeden – sacharozę

Witaminy

Miód: Cukier:
Niacyna, B1, B6 oraz C żadne

Składniki mineralne

Miód: Cukier:
Wapń, żelazo, potas, jód, magnez żadne

Dodatkowo Boukraa w swojej ksiażce „Honey in Traditional and Modern Medicine (Traditional Herbal Medicines for Modern Times)” pisze, że w miodzie znajdziemy o wiele więcej substancji takich jak olejki eteryczne czy aminokwasy.
Co więcej przytacza badania Aissat i innych, które pokazują, że miód w sposób bardzo delikatny podnosi jednomiernie cukru we krwi  w przeciwieństwie do cukru. Co więcej w książce wymieniane są kolejne zalety miodu takie jak pozytywny wpływ na układ krążenia czy też wymieniany jest jako świetny probiotyk co nie można powiedzieć o jałowym cukrze. Miód to substancja niesłychanie złożona, zaś rafinowany cukier to śmieć  XX i XXI wieku.
Jeśli podoba wam się wpis (i przepis na miód mniszkowy), to potraktujcie go jako zachętę, już niedługo ruszy mój internetowy  kurs z wieloma filmami i instruktażami jak w prosty sposób żyjąc w mieście zrobić Ziołową Apteczkę Pierwszej Pomocy. Dlatego warto zapisać się do newslettera, bo dla pierwszych osób przygotuję coś ekstra.

pobrano z : http://zielonyzagonek.pl/syrop-mniszkowy-bez-cukru/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz