Translate

Kilka słów o mnie

Kilka Słów o Mnie:
Zakładając tego bloga chciałem pokazać swój punkt widzenia ale przede wszystkim mam gdzie przelać swoje odczucia oraz przemyślenia i taki był początkowy zamysł. Ale stwierdziłem że upublicznienie może komuś się przyda.
Jeśli kogoś uraziło lub nie zgadza się z tym co napisałem nie musi tego czytać, jeśli ktoś trzyma się tego co mu znane i boi się nowego nie będę stał na przeszkodzie ani nie mam zamiaru do niczego namawiać ani przekonywać. Mimo wszystko zapraszam do zapoznania się z tym co napisałem na pewno każdy znajdzie coś dla siebie co może pomoże lub zmieni dotychczasowe postrzeganie.

Wiedza

Większość ludzi mówi ja to wszystko już wiem!! Tak naprawdę nie wystarczy wiedzieć, żeby to miało sens trzeba dążyć do tego i wdrażać to w życie. Bo jak można tyle wiedzieć i przechodzić obok tego wszystkiego tak obojętnie z ignorancją. Mądrość to tak naprawdę nie to co wiesz, ale to co robisz z tym co wiesz

Chrzan przepisy lecznicze

Chrzan przepisy lecznicze

 chrzan wlasciwosci i przepsy
„Panie chrzanie, Niech pan przestanie!” chyba każdy zna te prawdziwe słowa z wiersza Jana Brzechwy  – bo chrzan wykręca nosy i łzawi oczy.
Ta niepozorna roślina  stosowana w kuchni i medycynie na ziemiach słowiańskich praktycznie od zawsze, obecnie znana jest tylko z przemysłowych mazi w słoiczkach o dziwnym smaku, które po przerobieniu i dodaniu różnych substancji nie mają nic wspólnego z tym co nasi przodkowie konsumowali i czym się leczyli. Człowiek ma dziwną tendencję do poprawiania i „ulepszania” natury i tego co było sprawdzone i stosowane  przez wieki.  Chrzan królował w kuchni przedrozbiorowej, kiedy nie zaznano jeszcze głodu, a warzywa które przywiozła królowa Bona nie były rozpowszechnione. Jedzono tłusto i obficie a wszystko to dla lepszego trawienia neutralizowano chrzanem, który używano nie tylko do potraw ale i jako lekarstwo.
Korzeń chrzanu pobudza bowiem wydzielanie soków trawiennych, jest niezastąpiony po sutych posiłkach,  niestrawności i  nadmiernym zakwaszeniu organizmu. Sprzyja usuwaniu niepożądanych odpadów przemiany materii i zapobiega zaparciom. Poza tym oczyszcza, działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo i grzybobójczo, co było szczególnie istotne w czasach kiedy nie było lodówek i łatwo było o zatrucie pokarmowe.
chrzan przepisy na zdrowie
Przepis na staropolski chrzan
Idealny do wszelkiego rodzaju mięs, barszczów i sosów  – jest zawsze biały, nie żółty lub szary i smakuje wybornie.
Kilka sztuk korzenia chrzanu zetrzeć na tarce, rozrobić ocet z wrzącą wodą w proporcji 1:1, dodać ok. 3 łyżeczki cukru w proporcji na ok. 0,5 litra zalewy i szczyptę  soli kamiennej.  Połączyć zalewę z chrzanem „na oko”, tak aby nie był zbyt gęsty lub rzadki, wymieszany włożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Chore zatoki
Zetrzeć kawałek świeżego chrzanu, potrzymać w na języku ¼ łyżeczki kilka minut aż ostrość wyparuje, pomoże to zmniejszyć ciśnienie w zatokach i ułatwi rozpuszczanie śluzu. Do tego dobrze jest wąchać świeży chrzan.
Zakażenie pęcherza moczowego
Wymieszać 3-4 łyżki świeżego korzenia chrzanu z łyżką octu jabłkowego dosłodzić miodem do smaku. Wypić po trochu w ciągu dnia, można rozrzedzić  z wodą.
Infekcje, stany zapalne
1 łyżkę startego chrzanu, ½ łyżki nasion gorczycy zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 4 godziny. Popijać 1 łyżkę co godzinę w przypadku  chorób dróg oddechowych, pęcherza, obrzęków,  lub gorączki.
Mikstura przyśpieszająca spalanie tłuszczu
Syrop na kaszel
Zetrzeć 2 korzenie świeżo startego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Po godzinie wycisnąć przez gazę dodać ½ szklanki miodu, najlepiej lipowego. Dokladnie wymieszać przelać do butelki. Pić 3-4 razy dziennie po łyżce, dzieci po łyżeczce. Można rozrzedzić  z wodą.
Problemy trawienne, zatrucia, procesy gnilne w przewodzie pokarmowym
Zetrzeć świeży chrzan i wycisnąć z niego sok przy pomocy gazy, lub sokowirówką. Pić  15-20 kropli soku 3 razy dziennie między posiłkami
Reumatyzm, artretyzm, rwa kulszowa, dna moczanowa, obrzęki wątroby i śledziony
Zetrzeć świeży chrzan, delikatnie podgrzać, używać jako kompres na bolące miejsca, przedtem posmarować skórę olejem roślinnym lub wazeliną  by uniknąć odparzeń.
Odmrożenia
Dodać starty chrzan do kąpieli  wodnej i moczyć w niej dłonie lub stopy.
Usuwanie piegów i przebarwień
2  łyżki świeżo startego chrzanu zalać  ½ litra maślanki, dodać 2 łyżki gliceryny, dobrze wymieszać. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Przecedzić . Roztworem przemywać plamy 2 razy dziennie. Przechowywać w lodowce. Przed każdym użyciem podgrzać potrzebna będą  ilość.


chrzan staropolski

Artykuł pochodzi z: http://sekrety-zdrowia.org/chrzan-przepisy-lecznicze/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz