5 mitów na temat krowiego mleka
Dlaczego aktywiści pro zwierzęcy tak często decydują się na odrzucenie mleka krowiego z menu? Co złego kryje się w szklance tego białego napoju? Przedstawiamy Wam dzisiaj 5 najczęściej powtarzanych mitów na temat mleka. Przeczytajcie i udostępnijcie znajomym!
1. Krowie mleko jest niezbędnym źródłem wapnia
Mleko nie jest jedynym, ani nawet najlepszym źródłem wapnia. Wchłanialność wapnia z mleka krowiego to nieco ponad 30% czyli tyle samo ile z mleka roślinnego fortyfikowanego wapniem. Dla przykładu wchłanialność wapnia z np. brokułów to ponad 60%! Zajrzyj do naszej notki
Mleko nie jest jedynym, ani nawet najlepszym źródłem wapnia. Wchłanialność wapnia z mleka krowiego to nieco ponad 30% czyli tyle samo ile z mleka roślinnego fortyfikowanego wapniem. Dla przykładu wchłanialność wapnia z np. brokułów to ponad 60%! Zajrzyj do naszej notki
2. Krowie mleko gwarantuje twarde kości
Twarde kości gwarantuje odpowiednia podaż wapnia, witaminy D i K. Żadna z tych rzeczy nie jest bezpośrednio związana z piciem krowiego mleka! Wapń i witaminę K możemy z powodzeniem czerpać z produktów roślinnych. Witaminę D znajdziemy często w fortyfikowanych nią mlekach roślinnych. Latem wystarczy nawet 15 minut dziennie na słońcu aby nasz organizm syntezował odpowiednią ilość witaminy D.
Twarde kości gwarantuje odpowiednia podaż wapnia, witaminy D i K. Żadna z tych rzeczy nie jest bezpośrednio związana z piciem krowiego mleka! Wapń i witaminę K możemy z powodzeniem czerpać z produktów roślinnych. Witaminę D znajdziemy często w fortyfikowanych nią mlekach roślinnych. Latem wystarczy nawet 15 minut dziennie na słońcu aby nasz organizm syntezował odpowiednią ilość witaminy D.
3. Krowie mleko nie wiąże się z okrucieństwem
Przemysł mleczny cały czas stara się nas przekonać, że współczesne krowy mleczne to wciąż te same krowy, które dziesiątki lat temu wypasały się spokojnie na bezkresnych zielonych łąkach.
Przemysł mleczny cały czas stara się nas przekonać, że współczesne krowy mleczne to wciąż te same krowy, które dziesiątki lat temu wypasały się spokojnie na bezkresnych zielonych łąkach.
Współczesna produkcja mleka na masową skalę związana jest z przemysłową hodowlą zwierząt. Krowy są sztucznie zapładniane aby zmusić je do produkcji mleka (tak, krowa jak każdy inny ssak produkuje mleko wyłącznie dla swoich dzieci). Cielaki są natychmiast zabierane matkom, zamykane w ciasnych boksach i po kilku miesiącach trafiają na stół jako cielęcina.
Krowy bardzo źle znoszą stres i złe warunki hodowli. Prowadzi to do chorób, zakażeń i problemów reprodukcyjnych. Skutkiem czego po 4-5 latach krowa staje się w oczach hodowcy bezużyteczna i trafia do rzeźni. W naturalnych warunkach krowy mogą żyć nawet 25 lat!
4. Krowy muszą być dojone
Panuje przekonanie, że krowy muszą zostać wydojone bo w przeciwnym razie sprawimy im tylko ból. Krowa, która produkuje w danym momencie mleko robi to po to aby wykarmić swoje potomstwo. Jeżeli krowa nie jest zapłodniona, nie produkuje mleka. Dlatego hodowcy zmuszeni są inwestować w hodowlach w sztuczne zapłodnienie. W przeciwnym razie nie mieliby czego sprzedawać…
Panuje przekonanie, że krowy muszą zostać wydojone bo w przeciwnym razie sprawimy im tylko ból. Krowa, która produkuje w danym momencie mleko robi to po to aby wykarmić swoje potomstwo. Jeżeli krowa nie jest zapłodniona, nie produkuje mleka. Dlatego hodowcy zmuszeni są inwestować w hodowlach w sztuczne zapłodnienie. W przeciwnym razie nie mieliby czego sprzedawać…
5. Mleko krowie jest dla ludzi
Równie dobrze można by twierdzić, że dla ludzi przeznaczone jest mleko szczura, słonia czy psa. Jesteśmy jedynym gatunkiem na Ziemi, który pije mleko innego gatunku i to po okresie niemowlęctwa.
Równie dobrze można by twierdzić, że dla ludzi przeznaczone jest mleko szczura, słonia czy psa. Jesteśmy jedynym gatunkiem na Ziemi, który pije mleko innego gatunku i to po okresie niemowlęctwa.
źródło: http://www.blog.viva.org.pl/2014/07/13/5-mitow-na-temat-krowiego-mleka/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz