• 700 ml octu jabłkowego (koniecznie naturalnego organicznego!),
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.
naturalny antybiotyk przepis jak zrobic chrzan cebula czosnek imbir kurkuma chili ocet jablkowy domowa receptura naturalnienaturalnipl
Czyli zapowiada się mieszanka piorunująca. Już samo ucieranie chrzanu zadziałało oczyszczająco na mój nos i zatoki :)
Uwagi:
  1. Bardzo ważne jest aby używać składników jak najbardziej naturalnych i niezanieczyszczonych. W przypadku octu jabłkowego to zdecydowanie odradzam ocet z pierwszego lepszego sklepu za 2-4zł bo taki ocet jabłkowy zawiera konserwanty i lepiej nie dodawać czegoś takiego do takiego eliksiru. Poświęcając trochę czasu na szukanie można znaleźć dobrej jakości ocet jabłkowy w sklepach ze zdrową żywnością, który kosztuje kilkanaście złotych.
  2. O prawdziwe i świeże papryczki chili też trudno w polskich sklepach. Jeśli taka papryczka po ugryzieniu kawałka nie pali i nie piecze, to nie o to nam chodziło. My kupiliśmy takie papryczki, ale po spróbowaniu okazały się ledwo co pikantne. Dlatego dodaliśmy suszone w całości prawdziwie piekące chili przywiezione z Indii. Jeśli nie masz takich to możesz użyć zmielonego chili.
naturalny antybiotyk master tonic dokladny przepis jak zrobic chrzan cebula czosnek imbir kurkuma chili ocet jablkowy receptura naturalnienaturalnipl
Tak przygotowaną i pokrojoną mieszankę wrzucamy do słoika i zalewamy octem jabłkowym. Odstawiamy w suche i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Trzeba pamiętać, aby kilka razy dziennie wstrząsać słoikiem, żeby składniki ciągle się ze sobą mieszały.
naturalny antybiotyk master tonic dokladny przepis co jest potrzebne jak zrobic chrzan cebula czosnek imbir kurkuma chili ocet jablkowy receptura naturalnienaturalniplPo dwóch tygodniach przecedź zawartość słoika i płyn przelej do butelki. Można go przechowywać przez długi czas bez obawy, że się popsuje. Do pozostałych składników można dodać oliwy i używać jak przyprawę w kuchni.
A jak smakuje taki eliksir? Spodziewałem się czegoś znacznie mniej przyjemnego lub wręcz okropnego w smaku. Ale okazało się, że nie jest tak źle. Smak nie jest najlepszy ale można spokojnie wypić bez popijania i robienia dziwnych min.
Stosowanie:
  • W przypadku przeziębienia lub grypy pij jedną łyżeczkę co kilka godzin.
  • Aby wzmocnić i uodpornić organizm pij jedną łyżeczkę dziennie.
  • Nie pij na pusty żołądek.
naturalny antybiotyk przepis jak zrobic przykotowac skladniki kurkuma imbir chrzan czosnek chili ocet jablkowy naturalnienaturalni
Źródło: